Algemene gegevens

Naam

Walter van den Elsen

Beroep

Organisatieadviseur & trainer

Interesses

Organisatieontwikkeling & innovatie

Contactgegevens

e-mailadres

elsen@investmens.nl

telefoonnumer

06 222 11 888

website

http://www.investmens.nl

Zeven eigenschappen van effectief persoonlijk leiderschap voor 2020 en erna

Onze boekenkast is vaak een relikwieënkast van eerdere goede voornemens. Dat gaat vast ook gelden voor veel zelfhulpboeken die we ook in 2020 weer massaal gaan aanschaffen. Te lijvig, ingewikkeld en ook te vaak met van die moedeloos makende invullijstjes. Begin daar maar eens aan. Het kan ook simpeler.

Als iemand in de vorige decennia mensen met zijn boeken en lezingen heeft aangezet om aan de kwaliteit van hun leven te werken, dan is het dr. Stephen R. Covey. Vooral zijn The Seven Habits of Highly Effective People spot ik vaak op een boekenplank op een kantoor of bij mensen thuis. Helaas toch ook vaak overduidelijk ongelezen.

Covey overleed in 2012 aan de gevolgen van een fietsongeval. Hij was toen bijna tachtig. Zijn eigen motto was ‘leef het leven in crescendo’. Tegelijk resoneren veel van zijn adviezen met die van de ‘stoïcijnen’.

Zeven eigenschappen van effectief (persoonlijk) leiderschap voor 2020 en erna

Bij mij thuis hangt op het prikbord naast de koelkast deze samenvatting. Niet dat ik er altijd naar ‘leef’ maar wat houvast en inspiratie geven ze me wel in het dagelijkse bestaan. En wellicht ook jou.

  • Wees Proactief
  • Begin met het einde in gedachten
  • Belangrijke zaken eerst
  • Denk win-win
  • Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  • Creëer synergie
  • Houd de zaag scherp
  • Leef vanuit je kracht en leer anderen inspireren

* Klopt, het zijn er acht. De laatste in door Covey in 2004 toegevoegd. Een mens blijft leren.

 Eigenschap 1: Wees proactief

Ik richt mijn energie op datgene waar ik invloed op kan uitoefenen in plaats van zaken waarop ik dat niet kan, zoals ‘de wereld’, mijn opvoeding, afkomst en het verleden. Ik heb verantwoordelijkheidsgevoel. Ik kies mijn eigen gedrag, houdingen en stemmingen. Ik geef anderen niet de schuld van mijn fouten. Ik ben alleen te kwetsen als ik daarvoor kies.

“Je hebt macht over je geest, niet over de gebeurtenissen buiten jou” MARCUS AURELIUS

Eigenschap 2: Begin met het einde in gedachten

Ik ontwikkel een resultaatgerichte mindset en bepaal duidelijke uitkomsten die voor mij succes betekenen. Ik plan vooruit om deze te bereiken, in mijn privéleven en in mijn werk. Ik doe betekenisvolle dingen en maak een verschil. Ik ben een belangrijk onderdeel van mijn groep. Ik doe mijn best om een goed mens en burger te zijn.

“Wat zou je willen dat men tijdens je grafrede over jou zegt?” STEPHEN COVEY

 Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst

Ik besteed mijn tijd aan dingen die belangrijk zijn en zeg nee tegen de dingen waarvan ik weet dat ik ze niet moet doen. Ik maak een schema en volg mijn plan. Ik ben daarin gedisciplineerd en georganiseerd. Ik reageert niet op allerlei afleidingen tijdens de waan van de dag.

“Niemand is vrij die niet zichzelf de baas is” EPICTETUS

Eigenschap 4: Denk win-win

Ik kom op voor mijn eigen belangen zonder die van anderen uit het oog te verliezen. Ik stort regelmatig op de emotionele bankrekening van anderen. Als er conflicten ontstaan, ga ik op zoek naar oplossingen die voor beide partijen werken. Ik werk effectief met andere samen door relaties met hoog vertrouwen te bouwen.

“Denk in termen van overvloed: van de mooiste dingen in het leven – zoals liefde, aandacht en geluk – is er genoeg voor iedereen.” STEPHEN COVEY

Eigenschap 5: Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Ik luister naar de ideeën, opvattingen en gevoelens van anderen. Ik probeer dingen vanuit hun standpunt te bekijken. Ik luister naar anderen zonder ze te onderbreken. Ik kijk mensen aan wanneer ik met ze praat. Dankzij een duidelijk inzicht in hun behoeften en wederzijds begrip kan ik hen beïnvloeden. Ik durf mijn ideeën naar voren te brengen.

“De meeste mensen luisteren niet met de intentie om te begrijpen; ze luisteren met de intentie om te antwoorden.” STEPHEN COVEY

 Eigenschap 6: Creëer synergie

Ik waardeer de sterke punten van andere mensen en leer van hen. Ik kan goed opschieten met mensen, ook als ze anders zijn dan ik. Ik ben bescheiden. Ik kan goed samenwerken in een team. Ik ga verschillen tussen mensen niet uit de weg om waterige compromissen te sluiten. Ik vraag anderen naar hun ideeën om voor problemen creatievere en betere oplossingen te bedenken dan ieder van ons alleen kan en die voldoen aan ieders belangen.

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp– continue verbetering

Ik werk aan mijn motivatie, energie en werk-leven balans door tijd te maken voor mijzelf en mijn duurzame inzetbaarheid. Ik zorg voor mijn lichaam door gezond te eten, voldoende te bewegen en genoeg te slapen. Ik breng tijd door met familie en vrienden. Ik leer op heel veel verschillende plekken. Ik neem de tijd om anderen te helpen.

“Je moet eerder bedenken met wie je wilt eten of drinken dan wat je wilt eten en drinken. Want zonder een vriend is ons leven het voederen van een leeuw of een wolf.” EPICURUS

Eigenschap 8. Leef vanuit je kracht en leer anderen inspireren

Ik leef vanuit mijn volledige potentie en inspireer anderen om dat ook te doen. Ik probeer voor hen een rolmodel te zijn.

“Ontdek je eigen stem, draag deze uit en help ook anderen hun eigen stem te ontdekken en uit te dragen.” STEPHEN COVEY

 

Walter van den Elsen, organisatieadviseur, trainer en onderwijsmens. Hij baseert zijn werk graag op ervaring én onderzoek. Hij is initiatiefnemer van Investeren in MensenTeamPlay met Belbin en AmbitionLab.

Effectief samenwerken binnen jouw team vereist meer dan persoonlijk leiderschap. Oefen jullie groepskills tijdens een van onze trainingen van Investeren in Mensen en leer samenwerken als een geoliede machine.

Neem contact op

Bronnen: Steven Covey, De zeven eigenschappen van effectief leiderschap ISBN: 9789047054641, The leader in me ISBN-13: 978-1476772189, The 8th Habit: From Effectiveness to Greatness ISBN: 9780743287937

Leer hoe je de saamhorigheid in jouw team vergroot.

Zo creëer je meer saamhorigheid in je team

Samenwerken met mensen doe je altijd en overal in je leven. Of het nu thuis is of op je werk, iedereen doet nu eenmaal graag dingen samen. Hierdoor zijn bepaalde behoeften en acties afhankelijk van de timing en saamhorigheid van de groep en het vermogen om dat precies op elkaar af te stemmen. Gedragswetenschapper Daniel Pink geeft in ‘The scientific secrets of perfect timing’  handige tips om dit te bevorderen.

Synchroon lopen

Externe factoren beïnvloeden jouw biologische klok. Een daarvan is sociale interactie. Volgens Pink stemt een groep zich af op het tempovoorkeur van groepsleden met de hoogste status. Dus stel dat jouw manager – of iemand anders – veel aanzien heeft in het team, dan bepaalt zij of hij vaak ook dat jullie om twaalf uur gaan lunchen. En zo beïnvloedt zij of hij uiteindelijk indirect jouw biologische klok, die aangeeft dat je honger hebt rond een uurtje of twaalf.

Hechter door groepstiming

Sociale interactie heeft niet alleen invloed op jou, maar ook op de saamhorigheid van een groep. Als je immers hetzelfde ‘ritme’ aanhoudt, trekt het team meer met elkaar op en wordt zo hechter. Pinks advies is dan ook om meer en doelbewust aan groepstiming te doen. Naast samen lunchen kun je ook allemaal op hetzelfde moment beginnen met werken. Of tegelijkertijd koffie halen. 

Groepstiming van de dabbawala’s. Dwars door de hectiek van Mumbai, een van de grootste en dichtstbevolkte steden van de wereld, brengen 6 dagen per week 5000 dabbawala’s naar meer dan 200.000 mensen hun werklunch, nadat ze die eerst bij hen thuis hebben opgehaald. Dit werk doen ze sinds 1890 en – zo bleek in een casestudy van Harvard Business School – met een precisie en punctualiteit vergelijkbaar met FedEx of UPS. Gemiddeld gaat één lunchbox door de handen van zes dabbawala’s. Hoe doen ze dat? Ze hebben groepstiming perfect onder de knie.

Creëer een eigen identiteit

Nog een manier om de saamhorigheid te bevorderen is het creëren van een eigen groepsidentiteit. Dit doe je door spontane rituelen te koesteren. Bijvoorbeeld wanneer de teamleider als verrassing ijsjes trakteerde toen een doelstelling werd behaald. Zo’n spontane actie groeit soms langzaamaan uit tot een gewoonte en vloeit over tot een kenmerk van jullie team. Forceer dit echter niet, anders voelt het al snel opgedrongen. 

Beantwoord berichten snel

Een andere, simpele manier om het groepsgevoel op de werkvloer te versterken is door snel op berichten en mailtjes van collega’s te beantwoorden. Respons die lang op zich laat wachten, voelt namelijk alsof iemand ontevreden over je is. Het geeft daarom een fijn en beter gevoel als je bijvoorbeeld binnen een uur reageert. 

Auteur:

Walter van den Elsen is organisatieadviseur, trainer en onderwijsmens. Hij baseert zijn werk graag op ervaring én onderzoek.

Hij is initiatiefnemer van Investeren in Mensen

Effectief samenwerken binnen jouw team vereist meer dan perfecte saamhorigheid. Oefen jullie groepskills tijdens een van onze trainingen van Investeren in Mensen en werk samen als een geoliede machine.

Neem contact op